Wat is Lichaamsgerichte Therapie?

De basis van lichaamsgerichte therapie is dat het lichaam alle bewuste en onbewuste ervaringen met zich mee draagt. Je lichaam gebruik je als ingang om in contact te komen met wat er in je leeft. Dit kan op vele manieren. Eenvoudige lichamelijke oefeningen of bewegingen maken je bewust van de spanningen in je lichaam. Pas als je deze spanningen echt voelt, kun je eraan gaan werken om ze los te laten. De vastgehouden energie kan weer stromen. Deze energie ervaar je in de vorm van emoties en of lijfelijke gewaarwordingen.

Naast gesprek wordt gewerkt met het ervaren van lichaamssensaties, ademhaling, beweging, spierspanning en lichaamshouding. De technieken komen uit de Neo-Reichiaanse Therapie, Bio-Energetica, Somatic Experiencing en Narm. Er kunnen ook elementen worden gebruikt uit Gestalt, Familieopstellingen, NLP ed.

Regelmatig zijn ervaringen uit het verleden niet goed verwerkt en dan spreken we van een trauma. Hiervoor worden aanvullende lichaamsgerichte methoden ingezet zoals Somatic Experiencing en Narm.

Een trauma is een gebeurtenis (of serie gebeurtenissen) die te onverwacht, te snel of te groot is om te bevatten. De enorme energie van de situatie was in het moment niet te hanteren en die energie is na afloop van de gebeurtenis niet (volledig) ontladen of verwerkt. Het zenuwstelsel raakt overweldigd en er kunnen posttraumatische stress symptomen ontstaan en of veranderingen in de identiteit / persoonlijkheid. De veerkracht van het systeem wordt aangetast, zeker als de stress al jaren wordt meegedragen. Iemand wordt zo ook vatbaarder voor het oplopen van nieuwe trauma’s. 

Meer over methoden en technieken.  
Meer over psychotherapie & lichaamsgerichte therapie 

Voor wie?

Voor mensen die klachten hebben ten gevolge van bv vermoeidheid, burn-out, eetproblemen, seksueel misbruik, rouwverwerking, problemen op het werk, relatieproblemen etc.

Meer specifieke voorbeelden zijn:

  • stress en spanningen leren herkennen en hanteren
  • leren ontspannen en genieten van je leven
  • ‘nee’ leren zeggen
  • je eigen kracht en kwaliteiten ontdekken.
  • contact maken met wat je eigenlijk wil en keuzes kunnen maken
  • omgaan met onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen
  • je relatie met anderen verdiepen
  • meer in contact komen met je gevoel en je lichaam
  • je ontdoen van verlammende beperkingen zoals gedragspatronen, gedachten, gevoelens en lichamelijke klachten. 

Lichaamsgerichte therapie is geschikt voor iedereen die de kwaliteit van zijn leven wil verbeteren. 

De Therapeutische Relatie

Binnen lichaamsgerichte therapie is er veel mogelijk. Dit komt omdat de therapeut geen passieve rol heeft in de zin dat hij alleen maar technieken aanreikt. Hij is ook beschikbaar als mens om met jouw emoties en gedrag in contact te gaan. De relatie biedt je daarmee de mogelijkheid in een veilige situatie dingen uit te proberen en te ontdekken over jezelf. De therapeut geeft hierbij duidelijke grenzen aan.
Veiligheid en vertrouwen tussen jou en de therapeut is dus belangrijk. De therapie begint daarom met een wederzijds vrijblijvend kennismakingsgesprek soms gevolgd door een paar sessies om de therapeut en de therapievorm te leren kennen.

Wat mag je verwachten als resultaat?

Je ontdekt wat er werkelijk in je omgaat en leert dit tot expressie brengen. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe ervaringen. Je kunt verantwoording gaan nemen voor wie jij echt bent en daarin keuzes maken. Doordat je meer bewustzijn van je eigen lichaam krijgt kun je makkelijker luisteren naar de grenzen en wijsheid van je lichaam. Zo kunnen ook klachten verminderen of verdwijnen.
Je krijgt meer energie en enthousiasme voor je idealen en je dagelijkse leven. Je staat dichter bij je gevoelens en leeft intenser waardoor je kunt genieten van zowel rust als dynamiek. Anderen vinden hun creativiteit en spontaniteit terug of leren vertrouwen op hun eigen kracht en talenten. Zelfvertrouwen keert terug in zijn natuurlijke proportie. 
Een dergelijk proces kan af en toe pijnlijk zijn maar kan je ook veel opluchting, vreugde en ontspanning geven.  

Meer over psychotherapie & lichaamsgerichte therapie