Rouw- en verliesverwerking

Rouwen is een natuurlijk proces om het verlies van iets of iemand te verwerken, zoals na een overlijden, bij een scheiding, verlies van gezondheid of een baan. Maar ook door gemiste kansen in je leven als gevolg van je ontwikkeling, gezondheid of opgelopen trauma's.

Rouwen kan plotseling optreden of stil op de achtergrond aanwezig zijn, soms is het zwaar en ingrijpend. Er ontstaan emoties en symptomen die je leven flink kunnen ontwrichten. Niets is meer wat het was. Diepe gevoelens gaan meestal ook niet ‘over’ maar kunnen wel van vorm veranderen waardoor je leven weer zin krijgt.

Hulp bij rouw of verlies

Soms is een rouw- of verliesproces zo zwaar dat ondersteuning welkom is. Het kan zijn dat het rouwen blokkeert omdat er een behoorlijke drempel is ontstaan om je gevoelens nog toe te laten, meestal zonder dat je dit wil of weet hoe het precies gebeurt. 

Ook in de periode van afscheid nemen voor een overlijden kan begeleiding heel zinvol zijn. Voor degenen die achterblijven maar ook voor degene die het leven moet loslaten.

Redenen om hulp te zoeken

  • Het lukt niet goed je leven (weer) op te bouwen. Bv door depressie of uitputting. Of je ervaart druk vanuit de omgeving die vindt dat je 'sterk' moet zijn.
  • Onverwerkte gevoelens uit het verleden zijn opgerakeld of je hebt emoties naar anderen die iets te maken hebben met je verlies.
  • Er zijn heftige omstandigheden of traumatische ervaringen rond het verlies.
  • Verantwoordelijkheden zoals werk of een gezin vragen meer dan je aankunt en je hebt iemand nodig die met je meekijkt hoe je dit kunt organiseren.
  • In je omgeving zijn onvoldoende mensen op wie je kunt terugvallen voor steun en begrip. Of ben jij vooral een steun voor anderen maar wie is het voor jou?
  • Dingen zijn ongezegd gebleven of niet afgemaakt die je blijven bezig houden.
  • Mensen gaan je mijden omdat ze niet begrijpen wat jij voelt of nodig hebt.
  • Bepaalde rollen zijn weggevallen zoals mede-ouder, collega of je steun en toeverlaat, je vakantiemaatje, de grappenmaker enz. Hoe ga je hier mee om?

Meer over rouw- en verliesverwerking