Skip to main content

Praktijk voor Lichaamsgerichte Psychotherapie & Traumatherapie

De Branding

Het Neuro Affectief Relationeel Model (NARM)

Een vorm van traumatherapie gericht op relationeel, hechtings- en ontwikkelingstrauma en ontwikkeld door Laurence Heller. Narm werkt met alle overlevingspatronen waarmee we onszelf proberen weg te houden van vroege pijnlijke ervaringen maar die ook zoveel symptomen en moeilijkheden in het contact met onszelf en anderen veroorzaken.

De spontane natuurlijke beweging in ieder mens is in de richting van verbinding met onszelf en anderen, hoever we ons ook hebben teruggetrokken, afgesloten of geïsoleerd, of hoe groot het trauma ook is dat we hebben opgelopen. Narm schept de omstandigheden waarin dit natuurlijke vermogen weer ruimte krijgt. 

In de ontwikkeling van een kind spelen een aantal basisbehoeften zoals verbinding, afstemming, vertrouwen, autonomie, liefde en seksualiteit een rol. Veel emotionele klachten en problemen in de identiteit hebben hun bron in een verstoring van een of meer van deze basisbehoeften.

Narm integreert een psychodynamische en lichaamsgerichte benadering door sterk concreet vanuit het hier en nu te werken en zich te richten op zelfregulering en integratie en niet op ‘het hele verhaal wat we altijd over vroeger vertellen’. Net als in Somatic Experiencing wordt de betekenis onderzocht van lichamelijke gevoelens en sensaties (bottum up). Deze gevoelens zijn een vertaling van oude afgedekte emoties. Evenzo worden in Narm gedachten en gedragselementen onderzocht en weer in verbinding gebracht met onverwerkte emoties en ervaringen (top down).

NARM is geschikt voor allerlei vormen van trauma in het kader van ontwikkeling en hechting, emotioneel trauma en complex trauma waar ook shocktrauma meespeelt.